Vostè està aquí: Inici / Serveis / Neuropsicologia

Neuropsicologia

L' exploració neuropsicològica permet establir un diagnòstic a partir de la valoració cognitiva, emocional i conductual del pacient, determinant així si hi ha dèficit o no en les funcions superiors (memòria, llenguatge, atenció, funcions executives, pràxies, gnosies, etc.).

Aquest conjunt de dèficits configuren un deteriorament cognitiu que pot ser lleu, moderat o greu i ser causat per diverses patologies, siguin demències (tipus Alzheimer, bascular, per cossos de Lewy, etc.), altres malalties degeneratives (Malaltia de Parkinson, malaltia de Huntington, etc.), accidents vasculars cerebrals, traumatismes cranioencefàlics, tumors cerebrals o epilèpsia entre d'altres.

L'alteració en les funcions cognitives sol interferir i generar dificultats en la funcionalitat i autonomia del pacient. Així doncs, una adequada valoració i diagnòstic permetrà delimitar les capacitats preservades i alterades, per tal d'establir una intervenció que ajudi a millorar o mantenir la qualitat de vida del pacient i el seu entorn.

Tallers de memòria

Basant-se en l'estimulació cognitiva, els tallers de memòria tenen com a objectiu el manteniment de les capacitats i la funcionalitat dels pacients per tal d'assolir la major autonomia i qualitat de vida possibles.

Mitjançant l'estimulació cognitiva es treballen les diverses àrees de les funcions cognitives amb activitats dirigides a estimular i potenciar la memòria, el llenguatge, l'atenció, l'orientació, les funcions executives, el raonament, el càlcul, les praxies, etc.

A més de treballar les capacitats cognitives i establir rutines en la vida diària dels pacients, l'estimulació cognitiva grupal també ajuda a millorar l'estat d'ànim, l'autoestima i la conducta dels pacients a través de la socialització i relació amb altres persones.

Els tallers de memòria es dirigeixen a persones amb deteriorament cognitiu i/o demències en estadi lleu o moderat, en grups d'unes 4/5 persones per poder oferir una atenció personalitzada i ajustada a les necessitats de cada cas amb exercicis i activitats específiques i adequades per cada pacient. Realitzades per professionals, les sessions solen ser d'una hora o hora i mitja, habitualment un cop per setmana.